V. Čaplovič zasvätil život zbieraniu kníh, zachovalo sa tak aj dielo o umení piť

16.03.2012 Dolný Kubín

Dolný Kubín/Bratislava 16. marca (TASR) - Knižný trh existujúci v minulosti umožnil založenie knižníc, ktoré sa stali pozoruhodnými pamiatkami aj svedectvom o vzdelanosti.

Vavrinec Čaplovič, rodák z oravskej obce Jasenová, je zakladateľom originálnej Bibliotéky Čaplovičiány. Celý svoj tvorivý život zasvätil zbieraniu kníh. Podľa historických prameňov vynaložil na svoju 60-ročnú zberateľskú činnosť 63.455 zlatých a 23 grajciarov. Novú stálu expozíciu Čaplovičovej knižnice otvorili 20. apríla 2009 v Dolnom Kubíne.

Fond Čaplovičovej knižnice obsahuje v súčasnosti viac ako 90.000 dobových publikácií z rôznych prírodných, spoločenských vied, bibliografie umenia či beletrie. Okrem toho zahŕňa aj veľké množstvo rukopisov, výtvarných diel, starých máp, atlasov a 25 inkunábul, prvotlačí spred roka 1500. Na vedeckom kolokviu o Čaplovičiáne, zorganizovanom v roku 1979 pri 140. výročí darovania knižnice Orave, historici upozornili na raritné diela v jej knižničnom fonde, napríklad o námorníckom umení, zbrojárstve a vojenstve, výrobe ohňostrojov či o telocviku i umení piť.

Čaplovičova knižnica sídli v pôvodnej budove, postavenej v roku 1911 výhradne na tieto účely. Spravuje ju Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Oravskom Podzámku.

Významný zberateľ Vavrinec Čaplovič, ktorý sa narodil v roku 1778 v Jasenovej na Orave, patril k popredným predstaviteľom slovenského národného obrodenia. Zhromaždil vyše 20000 kníh a v roku 1839 ich daroval Oravskej stolici. V depozitároch Čaplovičovej knižnice evidujú napríklad zo 16. storočia 1408 bibliografických jednotiek. Bohato sú zastúpené aj tlače z ostatných storočí. Zbierku rukopisných diel tvorí 284 rukopisov od 15. do prvej polovice 19. storočia. Výtvarná zbierka obsahuje 1293 voľných grafických listov a originálnych kresieb. Mapy, atlasy a geografická literatúra predstavuje vyše 2500 knižničných jednotiek. Čaplovič zbieral aj noviny, časopisy, mapy, hudobniny, drobné tlače a rytiny. Súčasťou knižnice boli aj pamiatky z odboru astronómie, numizmatiky, lekárstva, paleontológie, mineralógie a rôzne technické pomôcky z jeho ciest po Európe.

Knihy zbieral až do svojej smrti. Zomrel 25. decembra 1853 v Bratislave.
 

Vyberte región